Wanneer je astma hebt, is er sprake van een (blijvende) ontsteking aan de longen. De ontsteking kan behoorlijk wat klachten veroorzaken. Het is dan ook belangrijk dat je als patiënt leert welke prikkels een astma aanval kunnen veroorzaken. Op die manier kun je beter omgaan met de astma en er in het dagelijks leven minder last aan ondervinden.

De prikkels lopen uiteen van pollen die in de lucht kunnen zitten tot heftige reacties op bepaalde soorten huisdieren. We zullen in onderstaande alinea’s nog een aantal prikkels toelichten.

Huisstofmijt

De huisstofmijt kan allergische reacties veroorzaken, waardoor het nodig kan zijn om een aantal zaken in het huishouden aan te passen. Wat in ieder geval goed tegen huisstofmijt helpt is het verwijderen van onder andere tapijt en de aanschaf van leren bankstellen voor het geval je voorheen op stoffen banken zat. Ook is ventilatie erg belangrijk, niet alleen voor het bestrijden van de huisstofmijt, maar ook voor een gezond binnenklimaat. Was tenslotte het beddengoed regelmatig op hoge temperaturen (als dat mogelijk is). Op die manier dood je de diertjes die zich in het beddengoed nestelen.

AstmaLuchtjes

Luchtjes van sommige parfums, schoonmaakmiddelen en deodorant kunnen de luchtwegen prikkelen. Als gevolg hiervan is het belangrijk om sterke parfumluchtjes te vermijden en producten die deze bevatten dus niet te gebruiken.

Sigaretten rook

Roken is voor geen enkel mens gezond. Maar als je astma hebt is het nog eens extra vervelend. Ook andere soorten rook kunnen de luchtwegen prikkelen. Denk hierbij aan de rook die door een barbecue, vuurkorf of kaarsen wordt geproduceerd. Als astma patiënt zijnde kun je dergelijke soorten rook beter vermijden.

Vervuilde lucht

Sterk vervuilde lucht is (net zoals de rook van sigaretten) niet bevorderlijk voor de gezondheid en is nog vervelender voor mensen met astma. Het is dus goed om erg drukke plaatsen waar veel verkeer rijd te vermijden. Ga bij voorkeur ook niet langs een drukke autoweg wonen, of in een drukke stad.

Andere aandachtspunten bij astma

Naast het vermijden van de nodige prikkels, is het goed om ook nog een aantal andere maatregelen te treffen. We zullen er twee bespreken.

Kinderen met astma

Stel dat je kinderen met astma hebt, dan is het belangrijk om personen die veel met jouw kind te maken hebben in te lichten over de astma. Op die manier komt een eventuele astma aanval niet als een verassing voor die personen en kan hij of zij adequaat reageren. Dat is niet alleen fijn voor jouw kind, maar ook voor de persoon die actie dient te ondernemen.

Voeding en levensstijl

Op dit gebied is het belangrijk (maar dat geldt voor iedereen) dat je goede voeding consumeert en verder voldoende lichaamsbeweging krijgt. Voor wat betreft lichaamsbeweging is het van groot belang dat je niet zomaar wat aan beweging gaat doen, maar je je laat adviseren door je behandeld arts. Verkeerde fysieke inspanning kan immers averechts werken.

Zoals je begrijpt heeft astma een grote impact op het leven van de betreffende patiënt. En dat is natuurlijk alles behalve wenselijk. Daarom is het van groot belang om, zodra je vermoed dat je astma hebt, contact opneemt met je huisarts. Op die manier kan er in een zo vroeg mogelijk stadium worden ingegrepen en kan er een behandelplan worden opgesteld dat aansluit op jouw persoonlijke situatie.

Astma en hulpmiddelen

Naar de besproken prikkels en tips, worden er ook de nodige hulpmiddelen voor de belhandeling van astma ingezet. Denk hierbij aan onder andere de NHG astma. Ook is de spirometrie test en de ACQ vragenlijst een hulpmiddel dat vaak wordt gebruikt om vast te stellen in hoeverre de patiënt de astma onder controle heeft en of het opgestelde behandelplan zijn vruchten afwerpt.