Waar moet je op letten als je een rollator gaat aanschaffen?
Al jaren worden rollators gebruikt voor mindervalide mensen om toch mobiel te blijven. Vroeger was het een eenvoudig stalen ding met wielen en een mandje erop. Weinig kleuren en modellen, vrijwel iedereen had dezelfde. Vroeger vond je het er misschien zelfs uitzien als speelgoed toen je klein was, maar voor de mindervaliden was en is het een fijne ondersteuning. Zo kunnen ze rondlopen met ondersteuning maar ook een kleine boodschap doen. De irritaties vanwege deze ‘ondingen’ als je hem zelf niet gebruikt verdwijnt vanzelf naarmate je het belang gaat waarderen. Maar waar moet je op letten als je een rollator gaat aanschaffen?
De maat van de rollator is belangrijk
Een van de belangrijke maten is de hoogte van de handvaten. Deze dienen altijd op polshoogte te staan voor een goede houding van de polsen en tegelijkertijd een goede ondersteuning. Het makkelijkste is dat te meten als je rechtop staat en je armen langs je lichaam laat hangen. Dan meet je vervolgens de afstand tussen de polsen en de grond. Dit is de juiste hoogte waarop de handvaten van de rollator ook moeten komen staan. Bij alle rollators staan altijd de verstelbare hoogtes vermeld, zodat je nooit de verkeerde aan kan schaffen.
Naast de hoogte van de handvaten is ook de zithoogte van belang. Deze kun je het beste afstemmen op de stoelhoogte waar je het fijnste op zit. Als de zithoogte te laag is kun je lastiger op staan, maar te hoog zorgt dat de voeten niet op de grond komen en dat is ook onprettig. Zorg er daarom voor dat de voeten altijd plat op de grond staan, maar dat de hoek van de knieën niet te ver reikt zodat je moet opstaan vanuit een lage houding.
Rollators kunnen binnen en buiten worden gebruikt
Als je een rollator aan gaat schaffen is de functie ook van belang, ga je deze binnen of buiten gebruiken. Er zit namelijk een verschil in deze typen. De rollators voor binnen zijn soepel, klein van formaat en zeer wendbaar. Voor rollators van buiten kun je kiezen voor grotere wielen zodat hij zich makkelijker beweegt over hobbels en kuilen. Voor reumapatiënten zijn er zelfs speciale schuimbanden die aangeschaft kunnen worden zodat er minder schokken door het lichaam heen gaan.
Daarnaast zijn er veel accessoires beschikbaar die je misschien binnen niet nodig hebt, maar buiten wel. Of juist andersom. Zit er bijvoorbeeld een dienblad bij of een plek voor de wandelstok? Ook zijn er modellen met rugbanden die ondersteuning geeft. Bij sommigen zit het er standaard op en bij anderen kun je het er los op zetten. Kijk dus goed wat voor jou wenselijk is.
Controleer het gewicht van de rollator
Vroeger waren de rollators vrij zwaar maar tegenwoordig zijn ze een licht gewicht door de moderne technieken en materialen. De ouderwetse basic rollators wegen ongeveer 14kg terwijl de meest lichte rollator maar 4,8kg weegt. Het is dus het overwegen waard wat voor jou prettig is om te gebruiken.