Zorg voor de juiste vaccinaties!

Een soort vaccinatie die onder andere sterk aan wordt geraden als je in de zorg werkt, is de hepatitis B vaccinatie. Zorg er daarom voor dat je ruim op tijd een afspraak inplant en voorkom dat je last krijgt van deze nare ontsteking. Daarnaast zijn er nog diverse andere vaccinaties die je bijvoorbeeld voor een reis naar het buitenland dient te nemen. 

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een leverontsteking die kan ontstaan door een besmetting. De ziekte  kan leiden tot zeer ernstige klachten en is zeer besmettelijk. Het virus kan worden overgedragen door vocht, bloed, seksueel contact,  maar ook van moeder tot baby. 

De reden waarom je ook als toerist de kans loopt om het virus op te lopen in het buitenland, is omdat het virus zelfs een week nadat een druppel bloed is opgedroogd, actief is. Hierdoor zie je dat het virus ook regelmatig verspreidt wordt bij tattooshops en onveilige ziekenhuizen. 

Hoe voorkom je dat je besmet raakt met hepatitis B?

Zolang je geen seks hebt met iemand met hepatitis B of niet in aanraking komt met het bloed van een besmet persoon, loop je nauwelijks de kans om besmet te raken met het virus. Echter, om de kans zo goed als 0 te maken, kun je het beste een hepatitis B vaccinatie nemen. Voor onder andere mensen die in de zorg werken is dit zeer aan te raden. houd er wel rekening mee dat er meerdere prikken nodig zijn om goed beschermd te zijn. Het bedrag je betaalt per vaccinatie is zo'n 50 euro. 

 

Een hepatitis A vaccinatie

Hepatitis A is een andere variant van het virus die je op kunt lopen tijdens een reis naar het buitenland. Als je bijvoorbeeld van plan bent om naar Suriname te reizen, dan is deze vaccinatie zeer aan te raden. Dit virus kan namelijk worden overgedragen door besmet drinken en voedsel. Het virus zorgt net als hepatitis B voor een ontsteking aan de lever. Ook hierbij is het belangrijk dat je minimaal twee prikken neemt. Dat zorgt er namelijk voor dat je voor zo'n 30 jaar tegen het virus bent beschermd.

Lees je altijd goed in voordat je op reis gaat

Als je op reis gaat is het altijd verstandig om je vooraf goed in te lezen. Zoek uit welke vaccinaties er worden aangeraden en loop geen onnodig risico. Mocht je twijfelen dan kun je er altijd voor kiezen om contact op te nemen met de GGD. Zij weten namelijk waar welke vaccinaties nodig zijn.