Dit moet je regelen als je 18 wordt

Wordt je binnenkort 18 jaar? Gefeliciteerd! Naast dat je meer vrijheid krijgt zijn er ook een aantal dingen die je moet regelen. In dit artikel zijn een aantal van deze zaken voor je op een rijtje gezet.

Sluit een zorgverzekering af

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Tot je 18e val je onder de zorgverzekering van je ouders. Begin op tijd met het vergelijken van verzekeringen. Zo kun je op tijd je zorgverzekering afsluiten. Je moet ten minste een basisverzekering afsluiten. Hiermee worden de kosten voor onder andere de huisarts vergoed. Kosten voor onder andere een diëtist, een bezoek aan het ziekenhuis en voor sommige medicatie wordt ook vergoed met de basisverzekering. Echter gaat dit eerst van je eigen risico af. Er is een verplicht eigen risico van 385 euro. Als je kiest voor een hoger eigen risico krijg je korting op je premie. Kosten voor onder andere de fysiotherapeut en anticonceptie vallen onder de aanvullende verzekering. Voor de vergoeding van de tandarts moet je een speciale aanvullende verzekering voor de tandarts afsluiten. Je kunt makkelijk je zorgpremie berekenen via de website van de aanbieder.

Inschrijven voor een sociale woning

Schrijf jezelf meteen in voor een sociale woning als je 18 wordt. Dit mag je doen bij meerdere organisaties. Hiervoor betaal je wel een vergoeding. Vanaf het moment dat je staat ingeschreven begint je wachttijd. Momenteel is de wachttijd erg lang, waardoor het extra belangrijk is dat je jezelf zo snel mogelijk inschrijft. Bij loting woningen wordt er niet gekeken naar je wachttijd. Er zijn ook speciale woningprojecten, waarbij gekeken wordt naar je motivatie in plaats van naar je wachttijd. Bij sommige organisaties wordt er ook niet alleen meer naar de wachttijd gekeken, maar ook naar hoeveel reacties je per maand hebt.

Begin met het sparen voor je pensioen

Bij de meeste werkgevers is er een pensioenregeling. Toch is dit niet verplicht voor alle werkgevers. Daarnaast is het sowieso belangrijk om geld opzij te zetten voor je pensioen. Zet bijvoorbeeld elke maand wat geld opzij. Zelfs een klein percentage van je salaris is al een goede start. Nu je volwassen bent is het belangrijk om hier mee bezig te zijn. Heb je wel een pensioenregeling? Zoek dan uit wat dit inhoudt. De pensioenregeling zal ook de komende jaren veranderen. Binnenkort ben je zelf meer verantwoordelijk voor je pensioen. Hoe eerder je weet hoe het werkt, hoe beter. Zo kun je goede keuzes maken voor je toekomst!

Daarnaast zijn er andere verzekeringen die handig zijn om af te sluiten. Als je op jezelf gaat wonen ben je vaak verplicht bepaalde verzekeringen af te sluiten, zoals een inboedelverzekering en Wettelijk Aansprakelijkheidsverzekering.