Een ziektekostenverzekering

Zoals iedereen in ons land wel weet is de zorgverzekering of basisverzekering een verplichte ziektekostenverzekering die iedereen die in Nederland woont of werkt moet hebben. Sinds 2016 is er een nieuw zorgtoestel waardoor het verschil tussen particuliere ziektekostenverzekeringen en het ziekenfonds is vervallen. Men gebruikt nog wel vaak de term ziektekostenverzekering, maar hiermee wordt de basis zorgverzekering bedoeld.

Waarom is het verplicht?

Zoals eerder vernoemd is een basisverzekering verplicht voor de mensen die in ons land wonen of werken. Hiermee dek je de zorg uit het basispakket. De huisarts, het ziekenhuis, psychiater en apotheek worden hiermee bedoelt. Wat er precies in zit, wordt door de overheid bepaald.

In Nederland is de basisverzekering verplicht zodat niemand in financiële problemen kan raken wanneer zij een ongeval hebben waardoor er hoge ziektekosten komen. Ziekhuiskosten zijn over het algemeen enorm door en je kan er niet voor sparen. Wanneer je onverwachts in het ziekenhuis beland en je hebt hier geen geld voor klaar liggen, zou je het zonder zorgverzekering dus niet kunnen betalen waardoor je in principe niet geholpen zou kunnen worden. Gelukkig wordt dit voorkomen doordat iedereen zich moet aansluiten bij een zorgverzekeraar.

Aanvullende pakket

Het basispakket is dus een verplicht pakket die de noodzakelijke kosten verzekert. Hiernaast kan je er nog voor kiezen om een aanvullende zorgverzekering te nemen. Deze dekt dan de overige kosten. Er zijn heel veel verschillende keuzes voor een aanvullende zorgverzekering, denk hierbij aan een tandarts verzekering of de fysiotherapeut.

Welke zorgverzekering past bij mij?

Het is belangrijk dat je goed onderzoekt welke zorgverzekering geschikt is voor jou. Maak voor jezelf een lijstje met waarvoor je jezelf wilt verzekeren en hoeveel eigen risico je zou kunnen betalen. Wanneer je dit helder hebt kan je online zorgverzekeringen vergelijken om te kijken welke het goedkoopst is en aansluit op jouw persoonlijke wensen en behoeften.