Wanneer word je opgeroepen voor de griepprik?
In Nederland krijgt een grote groep mensen elk jaar een oproep om gratis een griepprik te halen. Een griepprik beschermt tegen de griep. Bij gezonde mensen is het doorgaans niet nodig om een griepprik te zetten, aangezien het menselijke afweersysteem zelf in staat is om het griepvirus uit het lichaam te werken. Bij mensen met een verminderde gezondheid is het lichaam zelf vaak niet in staat om het virus volledig het lichaam uit te werken. Voor deze groep mensen is het belangrijk om een griepprik te nemen.
Wie krijgt in Nederland een oproep voor de griepprik?
In Nederland krijg je een oproep voor de griepprik als je een verminderde weerstand hebt of wanneer je ouder bent dan 60 jaar. Iedere burger in Nederland (ouder dan 60 jaar) krijgt automatisch een oproep voor de griepprik.
Daarnaast krijg je o.a. een griepprik wanneer:
- je een verminderde weerstand hebt tegen infecties (bijvoorbeeld door levercirrose, (functionele) asplenie, auto-immuunziekten, chemotherapie en afweer verlagende medicatie);
- je kortgeleden een beenmergtransplantatie hebt gehad;
- je een verstandelijke handicap hebt en een instelling woont;
- je een chronische nieraandoening hebt
Bovenstaand slechts een aantal voorbeelden van de groep mensen die een oproep krijgt voor de gratis griepprik. Kijk voor meer informatie bij het RIVM.
Het coronavirus
Momenteel zijn we wereldwijd ook in de ban van het coronavirus. Ook hierbij krijgen sommige groepen voorrang op prikken. De booster prik is voor ouderen bijvoorbeeld eerder beschikbaar. Dit omdat ouderen over het algemeen een minder goed afweersysteem hebben dan mensen onder de 60 jaar.
Symptomen? Heb je momenteel symptomen en heb je het vermoeden dat dit met het coronavirus te maken heeft? Voor zeker een coronatest uit! Dit kun je op meerdere plekken doen. Onder andere bij How Are You Diagnostics.