Van begin tot eind: ooglidcorrecties 

Ooglidcorrecties worden vele malen per dag uitgevoerd en niet allemaal vanwege cosmetische redenen. Je kan een ooglidcorrectie ook uit laten voeren om medische redenen, zoals smetplekken of een beperking in je gezichtsveld. Het maakt niet uit wat de reden is dat je er eentje uit wilt laten voeren, de behandeling is voor beide redenen hetzelfde.  

Wat zijn ooglidcorrecties?  

Naarmate je ouder wordt dan word de elasticiteit van de huid ook minder over je gehele lichaam. Rondom je ogen zie je dat eerder dan op andere plekken in je gezicht. Het gevolg is dat de huid meer gaat hangen en dat onderhuids vetweefsel meer naar voren komt. Je krijgt hierdoor dikkere oogleden, maar je kan ook huid over je ooglid hebben hangen. Dit komt vaak voor bij het bovenste ooglid waarbij de huid over het ooglid voor het gezichtsveld hangt. Hierdoor kan je gezichtsveld beperkt raken en kan je smetplekken krijgen. Vanuit medisch oogpunt wil je dan deze behandeling van een ooglidcorrectie in zetten om problemen te voorkomen.  

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?  

Er zijn verschillende soorten ooglidcorrecties die kunnen worden uitgevoerd. Zo is er een bovenooglidcorrectie, een onderooglidcorrectie en een correctie van de levatorspier. Langs de natuurlijke plooi wordt er tijdens de behandeling een snede gemaakt en het overtollige huid verwijderd. In overleg kan ook het overtollige vetweefsel direct verwijderd worden. Met een lokale verdoving wordt de correctie uitgevoerd en als er geen complicaties zijn kan je vrijwel direct na de ingreep naar huis.  

Na de behandeling is het advies om geen auto te rijden, geen make-up te dragen zolang de wond niet volledig genezen is en vooral de wond niet aan te raken. Roken en Uv-licht kunnen het herstel vertragen tot zeker zes maanden na de behandeling. Het is dus verstandig om niet in de zon te gaan zonder bescherming en ook geen zonnebank te bezoeken. Verder kan je alles met de oogleden doen zonder beperkingen als de wond genezen is.  

Hoe herstel je na ooglidcorrecties? 

Het totale herstel als je een van de ooglidcorrecties hebt uitgevoerd kan enkele maanden duren. Na de behandeling wordt tot één week druk op de wond afgeraden, zoals persen, bukken, tillen en hoesten. Erna kan je langzaam de normale dagelijkse taken weer oppakken. Koel ook de eerste week na de behandeling de wond regelmatig, slaap en zit rechtop, draag geen contactlenzen en geef je ogen voldoende rust. Raak de wond niet aan om infectiegevaar te voorkomen.  

Binnen zo’n twee weken is de meeste zwelling op het oog verdwenen en na zes maanden zie je het uiteindelijke resultaat van de ooglidcorrectie. Je zal een mildere mimiek hebben en een jongere uitstraling. Binnen een jaar na de ooglidcorrecties is het litteken vrijwel niet meer zichtbaar en je behoud zo’n 10 tot 15 jaar het eindresultaat. Dit is afhankelijk van de veroudering van de huid. Er kan een tweede behandeling plaats vinden op latere leeftijd als opnieuw de elasticiteit van de huid ernstig afneemt. Dit is per persoon verschillend en moet opnieuw beoordeeld worden als er klachten zijn. Benieuwd naar andere mogelijkheden? Bekijk eens een facelift.