Een spiraal plaatsen tegen zwanger worden
Bent u seksueel actief, maar wilt u niet zwanger worden? In dat geval spreekt het voor zich dat u een bepaalde vorm van anticonceptie zult moeten nemen. Een spiraal plaatsen is iets wat voor veel vrouwen de voorkeur wegdraagt. Dit heeft niet alleen te maken met de betrouwbaarheid van de hormoonspiraal, maar ook met de praktische voordelen die eraan verbonden zijn. U kunt uw anticonceptie immers nooit vergeten en ook een gescheurd condoom hoeft niet meteen de nodige zorgen met zich mee te brengen. Overweegt u ook om een spiraal te laten plaatsen? Hou dan beslist rekening met de informatie op deze pagina!
Hoe verloopt een spiraal plaatsen?
Een spiraal plaatsen kan zowel gebeuren door een huisarts als door uw gynaecoloog. Op welke van beide artsen u een beroep gaat doen is eigenlijk geheel aan u. De plaatsing van het spiraaltje gebeurt steeds door middel van een dun hulsje waar de spiraal in terug te vinden is. Wilt u er zeker van zijn dat u niets zult voelen van de plaatsing van het spiraaltje? Dan kunt u er voor kiezen om ongeveer één uur voorafgaand een pijnstiller te nemen. Op deze manier kunnen eventuele pijnen of krampen worden voorkomen of aanzienlijk worden verlicht. In principe is het ook mogelijk om te vragen om de spiraal te plaatsen onder plaatselijke verdoving. Is een spiraaltje plaatsen pijnlijk? Dit verschilt van vrouw tot vrouw. Echter is voorkomen beter dan genezen. U hoeft immers niet nodeloos pijn te lijden voor het laten plaatsen van een spiraaltje.
De plaatsing van het spiraaltje gebeurt altijd tijdens de eerste zeven dagen van de menstruatie. In deze fase kunt u namelijk zeker niet zwanger zijn. Bovendien is het spiraaltje dan ook meteen betrouwbaar. Voordat de plaatsing van het spiraaltje plaats kan vinden vraagt de arts om te gaan liggen met gespreide benen. Vervolgens zal hij door middel van een inwendig gynaecologisch onderzoek de ligging evenals de grootte van de baarmoeder bepalen. Het spiraaltje zal uiteindelijk middels een dun hulsje naar binnen worden geschoven. Het hulsje zal daarna terug worden getrokken waarna de kleine draadjes aan het uiteinde van het spiraaltje op maat zullen worden geknipt.
Controle na een spiraal plaatsen
Nadat er een spiraaltje bij u is geplaatst moet u er rekening mee houden dat u tijdens het eerste jaar twee keer het spiraaltje moet laten controleren. De eerste keer moet dit gebeuren binnen de vier à twaalf weken na plaatsing. Ook één jaar na het plaatsen van het spiraaltje dient er even een controle plaats te vinden. Na afloop van het eerste jaar volstaat het om uw spiraaltje gewoon één keer per jaar te laten controleren. Dit uiteraard alleen maar wanneer uw huisarts of gynaecoloog geen andere mening is toegestaan. Mocht dat wel het geval zijn kan een frequentere controle uiteraard noodzakelijk zijn.
Hoeveel moet een spiraaltje kosten?
De kosten die in rekening worden gebracht voor een spiraal plaatsen zijn altijd afhankelijk van het merk waar gebruik van wordt gemaakt. In principe kunt u echter rekening houden met een kostprijs welke is gelegen tussen de 119 & 148 euro. Dit betekent dus dat u voor een hormoonspiraaltje met een werking van vijf jaar rekening dient te houden met een kostenplaatje welke is gelegen om en bij de 30 euro per jaar. Voor meer informatie over het plaatsen van een spiraal kunt u contact opnemen met Stichting Medisch Centrum Wetering.