De lichamelijke gevolgen van stress

Door dagelijkse irritaties als files, werkdruk en een druk sociaal leven kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Daarnaast kunnen ook ingrijpende gebeurtenissen zoals langdurig gepest worden of een echtscheiding lichamelijke stress veroorzaken. Dit komt doordat je lichaam geen tijd krijg om zich te herstellen na de stressvolle situatie. Dit kan allerlei gezondheidsklachten teweeg brengen. Hieronder volgen de lichamelijke gevolgen van stress.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een van de meest gekende lichamelijke gevolgen van stress. Het wordt vaak spanningshoofdpijn genoemd. Dit voelt alsof er een band heel strak om je hoofd gespannen wordt. De pijn is drukkend, maar niet heftig en intens. Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door een voortdurende spanning in de spieren rond je voorhoofd, hals, nek en schouders.

Nek- en rugklachten

Je kan ook nek- en rugproblemen krijgen door de spanning die je ervaart. Vaak span je ongemerkt je nek-, schouder- en rugspieren op. Op die manier gaan je spieren verzuren en pijnlijk aanvoelen.

Hartproblemen

Als je stress ervaart, klopt je hart sneller om je spieren van zuurstofrijk bloed te voorzien. Hierdoor gaat ook je hartslag stijgen. Als de stress lang aanhoudt, gaat je hart zwaar belast worden. Het gevolg hiervan is een hoge bloeddruk, hartkloppingen of een onregelmatige hartslag. Ook angst- en paniekaanvallen is hier een gevolg van.

Slapeloosheid

Slapeloosheid is heel kenmerkend voor mensen die continu stress ervaren. Stresshormonen zoals cortisol, maken je lichaam rusteloos en dit zet aan tot piekeren. Hierdoor krijgt je lichaam niet de rust die het nodig heeft om gebeurtenissen te verwerken. Door slaapproblemen voel je je vermoeid, lusteloos, prikkelbaar, somber en heb je vaak ook moeite met je te concentreren.

Als je tips zoekt om oververmoeidheid te herkennen en te bestrijden, lees dan dit artikel.

Maag- en darmproblemen

In een stressvolle situatie kun je ook last krijgen van je maag. Dit komt omdat je spijsvertering niet meer optimaal functioneert op zo’n moment. Je lichaam gaat immers meer bloed naar je spieren pompen. Hierdoor kun je druk op je maag gaan voelen en dus minder zin in eten hebben. Daarnaast kun je je ook misselijk voelen. Als de stress lang aanhoudt, kan dit leiden tot gewichtsverlies, maar ook gewichtstoename omdat je ook last kunt krijgen van vreetbuien door bloedsuikerschommelingen.