Wat zijn de verschillen tussen astma en COPD?

Als je een willekeurige Nederlander vraagt wat de verschillen tussen astma en COPD zijn, dan is de kans heel groot dat je geen antwoord krijgt. Veel mensen weten namelijk niet dat er überhaupt verschillen zijn tussen COPD en astma zijn. Beide zijn immers luchtwegaandoeningen en er zijn zelfs hulpmiddelen (zoals een spiromtrie onderzoek) ontwikkelt die voor beide aandoeningen worden ingezet. Maar toch zijn er een aantal verschillen.

De oorzakengezond-eetpatroon-is-extra-belangrijk-bij-astma-en-copd

Als iemand COPD krijgt, dan is het vaak op latere leeftijd en komt dat in veel gevallen door het roken van sigaretten. Het zo concreet kunnen benoemen van de oorzaken als dat bij COPD het geval is, is bij astma een stuk lastiger. Zo zijn er meerdere oorzaken waarvan erfelijkheid er een is. Een andere oorzaak is terug te vinden bij kinderen met moeders niet tijdens de zwangerschap sigaretten hebben gerookt.

roken-is-een-belangrijke-oorzaak-van-copdDe gevolgen

Voor wat betreft de gevolgen verschillen astma en COPD enigszins van elkaar. Bij astma heb je vaak periodiek last van klachten. Ook kan het zo zijn dat je er langere tijd weinig last van hebt en dan ineens het klachtenbeeld weer naar voren komt. Dat kan komen door allerlei prikkels waarop je reageert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stoffige omgevingen of het in aanraking komen met bepaalde huisdieren.

In het geval van COPD is er sprake van een chronisch klachtenbeeld, wat overigens kan verslechteren met als gevolg dat de levensverwachting kan afnemen. In het geval van astma kan het, ondanks de klachten die de nodige beperkingen kunnen veroorzaken, toch zo zijn dat je een behoorlijk normaal leven hebt en nog een prima leeftijd kunt bereiken.

Wat in ieder geval bij beide aandoeningen aan de luchtwegen van belang is, is dat je zo snel mogelijk ingrijpt als je het vermoeden hebt dat je COPD of astma hebt. Op die manier kan er snel en correct worden ingegrepen zodat het klachtenbeeld sneller onder controle kan worden gehouden.